דיסלקציה מקשה על הלוקים בה לרכוש מיומנויות חדשות וגם ליישם את המיומנויות שכבר רכש, אך לא רבים יודעים שהדיסלקציה עצמה מחולקת לסוגים שונים. במאמר זה נסביר מהם הסוגים השונים.
דיסלקציה זו פוגעת בתחום הקולי. ניתן לזהות סימנים לדיסלקציה זו בגיל מוקדם מאוד בכך שיש קשיי רכישה של שפה, התנסחות לקויה ואוצר מילים דל. בגיל מאוחר יותר ניתן לראות קשיים באיות או פענוח קול אנושי. יש השפעה גם לסביבה של האדם הלוקה בדיסלקציה פונולוגית, זה אומר שאם הוא בסביבה רועשת הוא יתקשה להתרכז ולהבין את הסיטואציה יותר מאשר כשיש שקט.
קושי זה בא לידי ביטוי בכך שקשה להפוך מילה כתובה למילה מובנת ועל כן טעויות איות רבות. צורה זו של דיסלקציה היא מקבילה לדיסגרפיה.
הדיסלקציה המוכרת שמהווה בסיס לבעיות הקריאה של דיסלקטים רבים. בעוד שכולם קוראים את המילים כ'תמונה', לאדם הסובל מדיסלקציה ויזואלית יש קושי להסתכל על זה כתמונה כי היא קופצת מול העיניים או מופיעה לו בצורה לקויה. לשם כך הוא נדרש לקרוא את המילה לאט לאט, אות אות, כדי להימנע מטעויות.
דיסלקציות מסוגים שונים נוטות להופיע אצל אנשים ביחד עם סוגים אחרים. זאת אומרת שאין זה הכרח שסוג אחד של דיסלקציה יופיע לבדו. סימפטומים מסוגים שונים, כמו למשל ויזואלית ופונולוגית – נוטים להופיע ביחד.
אלו לא סוגים של דיסלקציות כמו הסוגים למעלה אלא חלוקה אחרת. יש דיסלקציות שהן מולדות – אין צורך להסביר פה, אך יש דיסלקציות שהן נרכשות ונוצרות כתוצאה מפגיעה במוח. דיסלקציה נרכשת יכולה להיות זמנית ויכולה להיות קבועה.