
ילדים בעלי קשיי למידה או קשיי ריכוז ואפילו כאלו בעלי רצון עז לתשומת לב יותר מהרגיל נוטים לכעוס או להראות תסכול בקולי קולות. אותם כעסים ותסכולים מקשים עליו ללמוד, להרגיש טוב יותר לגבי עצמו או להשיג מטרות חשובות עבורו.
אתם, כהורים, יכולים לעזור לילד שלכם להתמודד עם ההתפרצויות האלו או אפילו למנוע אותם מלכתחילה, אך לפני שאנחנו נסביר אנחנו רוצים שתסכימו איתנו על כמה דברים.
תסכול הוא רגש שילדים חווים כאשר הם חווים מכשול מסוים בהשגת משהו שהם רוצים. הם יכולים להרגיש חלשים או מצוברים בגלל זה. למשל – כשילד מתבקש לעשות את שיעורי הבית אך הוא לא מצליח לעשות את השיעורים ולאחר שההורים מבקשים ממנו לעשות אותם הוא מתחיל להשתולל ולהתלונן.
כעס הוא בדרך כלל תגובה למשהו שמרגיש לא הוגן, השפלה או איום. הוא יכול להיראות כמו שתסכול נראה, רק שהוא בדרך כלל יותר קיצוני והילד יכול להגיב גם באלימות.
ילדים שמרגישים תסכול לעתים קרובות נוטים להרגיש זאת לאחר שהם לא מצליחים להשיג את המטרות שלהם, גם אם הם לפעמים מנסים באמת. משפטים שילדים שמרגישים תסכול נוטים להגיד הם משפטים כמו:
או דוגמאות נוספות בתרחישים שונים, אבל הבנתם את העיקרון. אם ילדים נוטים להגיד משפטים כאלו הרבה הם עלולים להאמין בסוף שכל דבר שהם יעשו יוביל אותם לכישלון והם יאמינו שלמאמצים שלהם אין תועלת. כשדבר כזה מתרחש זה יכול להתבטא ב…
הכעס יכול להיות לבדו או בנוסף לתיסכול. ילדים שנוטים להיות כועסים בצורה יוצאת דופן ולעתים קרובות ירגישו ש…
ילדים כאלו יפגינו את הכעס שלהם בצעקות, דחיפות, תנועות ידיים מוגזמות, זריקת דברים ועוד… מהסיבה הפשוטה שהם לא מכירים דרך אחרת להראות את הכעס שלהם.
בעוד שבדרך כלל כל אלו יופנו כלפי תלמידים אחרים או מורים, ילדים יכולים לשמור את הכעס שלהם כל היום ואז להוציא אותו על ההורים שלהם כשהם מגיעים הביתה וזו מהסיבה הדי אירונית – כי הם סומכים עליכם והם מרגישים שאפשר להיות חופשיים לידכם ולפרוק את העצבים לידכם.
על מנת להתמודד היטב עם הכעס והתסכול של הילד יש לנו כמה טיפים עבורכם. הטיפים מתאימים לשני הרגשות – כעס ותסכול.
הראו את התמיכה שלכם – הראו לילד שאתם בצד שלו. שלא משנה כמה קשה אתם תעזרו לו במידה והוא יצטרך לכם. הדגישו לילד את החוזקות שלו והראו לו במה הוא טוב ואף העצימו את החוזקות האלו.
הכירו באתגרים שלו – למדו את הילד שלכל ילד יש קשיים בתחומים מסוימים ושפשוט צריך ללמוד איך להתגבר עליהם ואף עזרו לו ללמוד איך להתגבר עליהם. למשל, אל תגידו 'יש לך המון שגיאות כתיב' אלא 'כדאי תמיד לעבור על התשובה שכתבת כדי לראות שאין לך שגיאות כתיב'.
הציבו רף הגיוני – אם תציבו לילד רף גבוה או ציפיות גבוהות אז במידה והוא לא יעמוד בהם ההרגשה תהיה רעה יותר. אל תצפו ממנו למאיות או לסיים כל מירוץ במקום הראשון. תתלהבו מציון 80 כמו מציון 100 ותשבחו אותו על זה שהוא החזיק מעמד כל המירוץ מבלי להתעייף וזה ממש מרשים.
שימו לב, חיוביות היא המפתח לכמעט כל דבר בחינוך. צריך להתמקד בחיובי ולא בשלילי וצריך להיות מעורבים בהתקדמות של הילד ולא לתת לו להתמודד לבד עם הקשיים.